Çin Ulusal Uzay Dairesi tarafından Temmuz 2021’de uzaya fırlatılan Mars keşif aracı Tianwen-1, milyonlarca kilometrelik yolu sorunsuz tamamlayarak, geçen yıl Mars yörüngesine ulaşmıştı.
Aracın içerisinde yer alan Zhurong isimli gezgin ise, Mars’a iniş gerçekleştirmiş ve Çin, Mars’a araç indiren ikinci ülke olmuştu.
Adını Çin mitolojisindeki ateş ve savaş tanrısından alan uzay aracının aylardır hareketsiz kalması dikkat çekiyor.
NASA’nın uydusu Çin aracını görüntüledi
Çin’in Zhurong gezgini, bir yıldan biraz daha kısa bir süre önce hazırda bekletme moduna girdiğinden beri hala uyuyor.
Çinli robotun aralık ayında uyanması gerekiyordu, ancak bir NASA yörünge aracı tarafından çekilen son görüntüler, gezginin aylardır Mars yüzeyindeki konumundan hareket etmediğini ortaya koyuyor.
Salı günü yayınlanan görüntüler, NASA’nın Mars yörüngesindeki uydusu Mars Reconnaissance Orbiter’daki Yüksek Çözünürlüklü Görüntüleme Bilimi Deneyi (HiRISE) kamerası tarafından yakalandı.
Yukarıdaki görsel; sırasıyla 11 Mart 2022, 8 Eylül 2022 ve 7 Şubat 2023’te çekilen 3 ayrı görüntüden oluşuyor.
İlk kare, aracı hala aktifken görüntünün üst kısmında mavimsi, puslu bir leke olarak gösteriyor.
İkinci ve üçüncü görüntüler, Zhurong’u fotoğrafın daha aşağısında bir kraterin yanında dururken gösteriyor.
İkinci ve üçüncü karede, Çin’in Mars aracının aynı yerde durduğunu görebilirsiniz. Gezici, Mayıs 2022’de kış uykusu moduna (düşük güç güvenli modu) girdiğinden beri bu noktadan hareket etmedi.
Ocak ayında, isimsiz bir kaynak South China Morning Post’a gezicinin kış uykusuna geçtiğinden beri tamamen sessiz olduğunu, ancak Çin Ulusal Uzay İdaresi’nin (CNSA) gezginin durumu hakkında sessiz kaldığını söylemişti.
Güneş panelleri tozla kaplanmış olabilir
Mars’taki kış mevsimi, gezicinin güneş panellerini tıkayan ve güç üretmek için güneş ışığını toplamasını engelleyen şiddetli kum ve toz fırtınalarıyla da biliniyor.
Adı açıklanmayan bir kaynak geçen ay SCMP’ye verdiği demeçte, Zhurong’un güneş panellerinin tozla kaplanıp güç üretme yeteneğini azaltabileceğini ve tekrar açılmasını engelleyebileceğini söyledi.
Öte yandan, NASA’nın Curiosity ve Perseverance gezicileri, bir radyoizotop güç sistemi kullanarak Mars’ın kış mevsiminde güç sağlayabiliyor
.