Çavuşoğlu, “Ülkeler arasında problemler olabilir, görüş ayrılıkları olabilir. Yunanistan ile de çözülmemiş meselelerimiz uzun zamandır devam ediyor. Yer yer gerginlik artıyor, diyalog ön plana çıkıyor fakat özellikle böyle afet ve felaketler zamanında her zaman birbirine koşan iki devlet ve millet olmuşuz, komşu olmuşuz. O anlamda bu zor günlerde Yunanistan’ın verdiği gerek ekipler, gerek insani yardımlar desteği, gerekse de Dışişleri Bakanı Dendias’ın ziyaret etmesi anlamlı buluyoruz. O yüzden bir kere daha teşekkür etmek istiyorum” diye konuştu.
Türk halkına taziyelerini iletmek istediğini söyleyen Dendias, “Burada arama kurtarma faaliyetleri yürüten Yunan kurtarma ekiplerinden son derece memnunuz. Avrupa ekiplerinden gelen ekiplerin faaliyetlerinden dolayı memnunuz. Şunu özellikle ifade etmek isterim ki Yunanistan hükümetinin Türk hükümetinin, halkının bu zor günleri aşmasıyla ilgili vermiş olduğu destek burada bitmeyecektir. Başbakan Miçotakis’ten aldığım talimat çerçevesinde biz hem ikili düzeyde hem de Avrupa Birliği düzeyinde bu zor günlerin aşılması için elimizden gelen çabayı göstermeye devam edeceğiz. İlişkilerimizin düzelmesi için bir depremi daha beklemeye gerek olmadığı kanaatindeyim” dedi.
‘ABD uçak gemisinin gelmesine izin vermeyiz’
Çavuşoğlu, ABD’nin uçak gemisinin Mersin’e geleceği iddiaları konusunda, şunları dile getirdi: “Doğu Akdeniz’de savaş gemileri her zaman oluyor, geliyor ve gidiyor. Uluslararası sularda kimin gemisinin olup olmayacağına biz karar veremeyiz ama Türkiye’nin karasularına kimin gelip gelmeyeceği yönündeki kararı biz veririz. Amerika’dan da böyle bir talep gelmedi. Böyle bir talep gelse de buna da gerek yok, izin de vermeyiz. Böyle bir şeye ihtiyaç da yok. Savaş gemisine ne ihtiyacımız var. Yunanistan dahil bazı ülkeler turizm için kullanılan cruise gemilerini bölgeye gönderebileceklerini ve evi yıkılan insanların hazirana kadar burada kalabileceğini teklif ettiler. Biz böyle insani amaçla gelen tekliflere zaten hayır demiyoruz.”