Altın fiyatları yeni haftaya yükselişle başlamıştı. Bankacılık sektöründe yaşanan kriz, son haftalarda altına yönelik güvenli liman talebini destekleyerek sarı metali ons başına 2 bin dolar seviyesine taşıyarak son bir yılın en yüksek seviyesini görmüştü.
Peki FED’in faiz artışı altın fiyatlarını nasıl etkiler? Fiyatlardaki yükseliş devam edecek mi? BLG Finansal Danışmanlık Kurucu Ortağı Belgin Maviş şu ifadeleri kullandı: “ABD Merkez Bankası (Fed) piyasalara şu mesajı verdi: “Ben enflasyona odaklı devam edeceğim. Bankacılık sisteminde yaşanan gelişmeleri yakından takip ediyorum. Ancak benim asıl hedefim enflasyon, dolayısıyla faiz artışı konusunda taviz vermeyeceğim.” Piyasalara verdiği alt mesaj budur.
BANKA İFLASLARI FED’İN İLERİYE DÖNÜK PROJEKSİYONLARINDA FAİZ POLİTİKASINI NASIL ETKİLEYECEK?
Şu anda politika faizi 4.75-5 aralığına çıktı. Burada 25 baz puanlık ince ayarlamalar ve veri odaklı olacağım mesajını verildi. Bu adımın da bir diğer unsur da geçmişteki yapmış olduğu hataları tekrarlamayacağım mesajı vermekti.
Bankacılık süreci zamana yayılarak çözümlenecek bir süreçtir. Fed de bunu çok iyi biliyor. Özellikle ABD’nin en büyük 16. bankası olan Silikon Vadisi Bankası’nın iflası 2008 küresel finans krizinden bu yana en büyük iflas olmasına rağmen Fed’in atmış olduğu adım özellikle mevduat sahiplerinin paralarına tamamen erişebilecekleri bir sisteme geçmek için gereken çabayı da göstereceğim mesajıdır.
‘BANKACILIK SİSTEMİNDE YENİ REGÜLASYONLAR GÖRECEĞİZ’
Muhtemeldir ki ilerleyen günlerde hem ABD’de hem küresel piyasalarda bankalılık sisteminde yeni regülasyonlar göreceğiz. Bu regülasyonlarda bana göre birinci sırada bankalardan mevduatın çıkmaması adına birtakım garantiler ya da garantörlük işlemleri başlatılacak.
Burada bankacılık iflaslarındaki en önemli konu bankacılık sisteminde yer alan her an toksikleşebilecek varlığa dayalı menkul kıymetlerin araştırılmasıdır. Bu zaman alır. Asıl korkulan bankaların sermaye yapıları değil ellerinde bulundurdukları varlığa dayalı menkul kıymetlerdir.
Fed bunun farkında ve öncelikle bankalardaki mevduatın garanti altına alınması ardından da sistemin bu konuda temizlenmesi için gereken adımları yapabilir. Fed Başkanı Powell’ın açıklamalarında buna dair detaylar bakılacak.
‘BANKALAR SERT MEVDUAT ÇIKIŞLARI İLE KARŞI KARŞIYA KALABİLİR’
Burada batmayacak bir bankada bu tip haberlerde sert mevduat çıkışları ile karşı karşıya kalınabilir. Benim beklentim de Powell’ın piyasaları rahatlatacak açıklamalarda bulunma ihtimalidir. Hazine Bakanı Yellen’in de bazı çalışmalar içerisinde olduğunu biliyoruz.
FED FAİZİ YÜZDE KAÇ SEVİYESİNDE TEPE YAPACAK? ÖNGÖRÜLER NEDİR?
Şimdi ABD’de Çalışma Bakanlığı verilerine göre şuat ayında yıllık enflasyon yüzde 6’ya geriledi. Aylık bazda yüzde 0.4 oldu. Çekirdek enflasyon burada sıkıntı. Ben burada Fed’in karar metninde değişiklikler yapacağını düşünüyorum. Enflasyondaki düşüş eğiliminin kalıcı olduğunun sinyallerini alırsak belki o zaman faiz adımlarına bir süre ara veririz gibi bir açıklama yer alabilir mi? Piyasa bunu merak ediyor.
Daha önce faizleri yüzde 6 seviyesine kadar yükseltebiliriz denilmişti. Piyasanın halihazırda odağında yüzde 6 seviyesi var. Enflasyonla ilgili ise hem Senato’da hem Temsilciler Meclisi’nde yapılan açıklamada yüzde 2 hedefinden vazgeçilmedi.
Enflasyonda yüzde 2 hedefi, politika faizinde yüzde 6’yı görme ihtimali ve bununla birlikte de 25 baz puanlık artışla politika faizini yüzde 5 aralığına çekmiş bir Fed profili var karşımızda.
ALTINDA SERT YÜKSELİŞİN NEDENİ NE?
Halihazırda ons tarafında yüksek seyir korunuyor. 2 bin doların üzerini test etmişti. Ancak şimdi bir gerileme var. Dengelenme diyebiliriz. Bankalardan çıkan mevduatın güvenli liman olarak altına yönelmesi, tahvilden çıkan yatırımcının altını tercih etmesi, buna merkez bankalarının ve büyük fonların da eşlik etmeleri ons altındaki sert yükselişin başlıca nedenleriydi.
‘2023’ÜN GENELİNDE ALTINDA YÜKSELİŞ EĞİLİMİ KORUNACAK’
Bunlar olmasa da altında 2023 içinde bir yükseliş bekliyorduk. 2023’ün genelinde altında yükseliş eğilimi korunacaktır.
‘2075 DOLAR PSİKOLOJİK DİRENCİ AŞMA İHTİMALİ VAR’
2075 dolar psikolojik direnci aşma ihtimali var. Ons tarafında öncesinde 1920-1930 dolara çekilip orada biraz dengelenmesi gerekiyor.
‘GRAM ALTINDA 1250-1300 LİRA KISA VADELİ HEDEFİMİZ’
Gram altında 1250-1300 lira kısa vadeli hedef değerlerimiz olmaya devam ediyor. Ons altındaki yükseliş devam ettiği sürece gram altında da yükseliş devam eder.
Doların küresel bazda baktığımızda biraz daha sakin seyri gram altını destekliyor.
YATIRIMCILAR ALTIN ALMALI MI, TAVSİYENİZ NEDİR?
Bir portföy oluşturan yatırımcı altın alabilir. Burada vade önemli. En az bu yılın sonuna kadar ve 2024 yılında da devam edecek şeklinde bir pozisyon alınabilir. Olası geri çekilmeler yeni alım fırsatlarıdır. Portföylerde ağırlığın yüzde 20 seviyesinde tutulmasından yanayım. “