Kahramanmaraş merkezli depremler, binaların yanında araçlara da büyük hasar verdi. Antakya’da yıkılan binaların altında kalarak hasar gören otomobiller, şehirdeki 3 otoparkı ağzına kadar doldurdu. Üst üste konulan bu otomobillerin oluşturduğu manzara depremin şiddetini de gözler önüne seriyor.
e-devletten belge
Otoparklardaki toplam hasarlı araç sayısının en az 1500 olduğu tahmin ediliyor. Henüz enkazdan çıkarılamayan araçlarla bu sayının artması bekleniyor. Hasarlı araçlar, e-devletten temin edilen belge karışlığında sahiplerine teslim ediliyor. Plakası olmayan araçların sahibi ise otomobildeki şase numarasından belirlenebiliyor.
500 bin kasko poliçesi
Araçlardaki hasar, otomotiv ve sigorta sektörüne maliyetini de gündeme getirdi. Türkiye Sigortalar Birliği, sektör olarak 1 milyar TL hasar ödemesi yapacağını öngörüyor.
Türkiye Sigortalar Birliği’nden Milliyet’e yapılan açıklamada, şu bilgilere yer verildi:
“Bölgede deprem teminatı içeren toplam 4 milyon poliçemiz var. Bunun 500 bin civarındaki kısmı kasko poliçemiz ve bu alanda yüzde 17 sigortalılık oranı mevcut.
Bölgede toplam araç sayısı ise 3.3 milyon. Bölgede 1000’den fazla sektör profesyonelimiz, şirketlerimizin mobil hizmet noktaları, 200’den fazla eksperimiz çalışıyor.
Kısa süre içinde 500 bin civarındaki kasko sigortalı araçların kaçının hasar gördüğü netleşecek fakat biz sektör olarak bu tarafta 1 milyar TL civarında bir hasar ödemesi yapacağımızı öngörüyoruz.
‘Ödemelere başladık’
Bölgede hasar gören araçların kasko poliçesi sahibi olanların hepsinin hasarları sigorta şirketlerimiz tarafından karşılanmaktadır. SEDDK’nın aldığı kararla çerçevesinde operasyonlarımızı, incelemelerimizi hızlandırarak ikinci bir inceleme ikinci bir rapor isteme gibi bir durum söz konusu olmadan sigortalılarımıza ödemlere başladık.”
Askere moral ziyareti
Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin, Hatay’da depremzede vatandaşlara büyük destek veren askerleri ziyaret etti. Orgeneral Çetin, deprem bölgelerinde yaraların hızla sarıldığını söyledi.