Diyarbakır’da peynirciler çarşısındaki 84 dükkândan yalnızca 22’si şu anda açık. Süt ve süt eserlerine gelen fahiş artırımlar nedeniyle esnafların bir kısmı bölüm değiştirirken, kimileri da girdi maliyetlerine bağlı fiyatların yüzde 300’ün üzerine çıkması nedeniyle dükkanlarını kapatmak zorunda kaldı.
Sur ilçesinin Mardinkapı semtindeki süt ve süt eserleri satışının yapıldığı Peynirciler Çarşısı hayalet bir yer haline döndü. Geçmiş yıllarda Nisan-Haziran ayları ortasında bu çarşıda kışlık peynir yaptırmak için vatandaşlar teneke ve plastik bidonlarla kuyruklar oluşturup günler öncesinden sipariş verirken, çarşıdaki 84 dükkândan 62’si artan fahiş fiyatlar nedeniyle kapandı. Çarşıda yalnızca 22 dükkân açık kaldı.
CIVIL CIVIL OLAN ÇARŞIDA MATEM
Son 1 yılda süratle yükselişe geçen enflasyona bağlı girdi maliyetleri, çiftçinin belini güzelden uyguna bükerken, yem, saman ve mazot fiyatlarındaki artış direkt yüzde 300’e varan oranda süt ve süt eserlerine yansıyınca peynirci esnafı çaresizce dükkânlarını birer birer kapatmak zorunda kaldı. Son 6 ayda dükkanların kapanmasıyla geçmiş yıllarda yoğunluğuyla cıvıl cıvıl olan çarşıya adeta matem havası hakim oldu.
Diyarbakır bölgesine has olan kışlık Karacadağ örgülü peynirin kilosunun geçen yıl 17-22 lira olduğunu, bu yıl ise 90-100 liraya kadar çıktığını belirten ve 40 yıldan beri oğlu Şeyhmus ile birlikte peynircilik yapan Şevket Demir, fiyatların gün çok artış göstermesi nedeniyle çarşıda birçok esnafın kepenklerini kapatmak zorunda kaldığını, bir kısmının da kesim değiştirip öteki işlere yöneldiğini söyledi.
“AKŞAM SABAH FİYAT MI DEĞİŞİR BİR YERDE DURMALI ARTIK”
Çarşı esnaflarından Aziz Günel de fiyatların aylık bazda değil, artık günlük, hatta saatlik bazda arttığını, bu nedenle kışlık peynir yaptırma geleneğinin de ortadan kalktığını söyledi. Günel, “Eskiden ilkbahar yağmurlarıyla birlikte otlar yeşerdiği üzere süt bol olurdu. Beşerler bir sonraki kış için ilkbahardan aile nüfusuna ve bütçesine nazaran Karacadağ örgü ve erimiş dediğimiz peynir yaptırır, soğuk hava deposuna bıraktırır ve sonbaharda da alırdı. Artık beşerler değil 20 kilo, 2 kilo bile perakende alacak güçte değil.
Yoksulluğu iliklerine kadar yaşıyor beşerler. Bugün 15 kilo bir teneke peynir 1800 lira. Nasıl yapsın yoksul, fukara? Çiğ sütün kilosu 20 liraya yanlışsız gidiyor. Beşerler daha ucuz olan salamura peyniri bile alamıyor. Esnaf bu yükü taşıyamayınca birçoğu kepenklerini kapatmak zorunda kaldı. Bu türlü bir periyot hiçbir vakit yaşamadık. Bu fiyatların artık bir yerde durması gerekiyor. Akşam, sabah fiyat mı değişir?” diye reaksiyon gösterdi.