Erzincan’ın İliç ilçesinde Türkiye’nin 2. en büyük altın madeni olan Çöpler Altın Madeni, 3 kat daha genişletilmemesi için İliç Tabiat ve Etraf Platformu’nun başlattığı imza kampanyasına ilgi büyük oldu.
Erzincan’ın İliç ilçesinde Türkiye’nin ikinci en büyük altın madeni ‘Çöpler Altın Madeni’ alanının 3 kat daha genişletilmesi istemine karşı çıkan İliç Tabiat ve Etraf Platformu imza kampanyası başlattı. Su kaynakları ve canlı hayatına önemli bir tehdit oluşturan madenin, 600 futbol alanı büyüklüğünde siyanür ve sülfürik asitli atık çıkaracağını belirten platform üyelerinin istediği 10 bin imzaya büyük ilgi gösterilerek kısa müddette 9 bin imzaya ulaşıldı.
Kampanyada, “66 milyon ton siyanürü buharlaştırarak atmosfere verecek olan, tabiatımızı ve sıhhatimizi hiçe sayan bu kapasite artışını istemiyoruz!” tabirlerine yer verildi.
YAŞADIĞIMIZ KADİM COĞRAFYAMIZ YAŞANMAZ HALE GETİRİLDİ
Erzincan, İliç’te 2010 yılından beri Kanadalı Anagold Şirketi tarafından yürütülen altın madenciliği faaliyetlerinin bölgedeki ömrü son derece olumsuz etkilediğinin belirtildiği açıklamada, “Çöpler Altın Maden sahası Kazdağları’ndaki 350 bin ağacın katledildiği altın maden alanının üç katı büyüklüğünde! Bin 746,52 hektar üzere büyük bir alanı kaplayan Çöpler Altın Madeni Kompleksi, Ekim 2021’de onaylanan Çevre Tesir Kıymetlendirme (ÇED) raporu ile ikinci kez kapasite artırımı müsaadesi aldı.
TMMOB’un ÇED olumlu kararının iptali davasının 13 Nisan’da keşif ve eksper incelemesi olmuş, bu rapor şimdi açıklanmamıştır. Tabiatımızı ve hayatımızı yok sayan ÇED olumlu kararının iptal edilmesini istiyoruz! Eğer söz konusu kapasite artışı gerçekleşirse:
* Sülfürik asit kullanımının yıllık 9 bin tondan 122 bin tona, siyanür kullanımının ise yıllık 7 binden 11 bin tona çıkarılacak.
* Şu anda 197 futbol alanı büyüklüğündeki siyanür ve sülfürik asitli atık havuzu 600 futbol alanı büyüklüğüne çıkartılacak.
* 66 milyon ton siyanürü buharlaştırılarak atmosfere verilecek.
KAPASİTE ARTIŞINI İSTEMİYORUZ!
Türkiye’nin en büyük su toplama havzasına sahip Fırat Irmağı’nı besleyen Karasu’nun yanı başındaki maden hali hazırdaki büyüklüğü ile bile su kaynakları için açık bir tehdit unsuru iken daha da büyütülmesinin düşünülmesinin bile yanlış olduğunun vurgulandığı açıklamada ayrıyeten şunlara yer verildi:
* On binlerce insanın hayatını kaybettiği 1937 Erzincan sarsıntısını yaşayan bölgemiz birinci dereceden zelzele bölgesi iken, fay sınırına bu kadar yakın bir alanda bu çaplı bir kapasite artışı muhtemel bir zelzelesi büyük bir felakete dönüştürmek demektir.
* Proje alanı Munzur Dağları ekosistemi içerisindedir. Bilimsel araştırmalarla güçlü bir biyoçeşitliliğe ve endemik çeşit varlığına sahip olduğu ortaya konan Munzur ve Fırat Havzası’nın muhafaza altına alınması gerekirken kapasite artışı ile daha da zehirlenmesine göz yumulamaz.
* Canlı hayatını tehdit edecek derecede toksik bir kimyasal olan siyanürlü liçleme yasaklanması gerekirken, daha da büyütülmesi düşünülemez!
* İliç’te kanser olaylarındaki artış ve ölümlere neden olan bu zehrin daha da yaygın kullanılmasına müsade edilemez!
İliç Tabiat Ve Etraf Platformu olarak; Çöpler Altın Madeni Kompleksinin kapasite artışı için verilmiş olan ÇED olumlu kararının iptal edilmesini ve kapasite artışının gerçekleşmemesini, tabiat ve hayat savunucuları olarak en temel hak ve özgürlüğümüz olan sağlıklı bir etrafta yaşama hakkımızı talep ediyoruz.”