Diyarbakır’da, “devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet yönetiminden ayırmaya çalışmak” suçlamasıyla 1996’da ağırlaştırılmış müebbet mahpus cezasına çarptırılan G.A’nın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararları doğrultusunda tekrar yargılanmasıyla birlikte tahliye edilmesinin ‘rüşvet’ sonucu olduğu öne sürüldü. 7 milyon TL rüşvet alarak tahliye kararı verdiği argüman edilen Diyarbakır 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi Selçuk Temizel’in Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Nursel Aydoğan’ın vekilliğinin düşürülmesine münasebet gösterilen davada, ceza kararı verdiği ortaya çıktı.
7 MİLYON TL’YE TAHLİYE KARARI TEZİ
Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde askeri üye bulunması nedeniyle AİHM’in bu mahkemelerde yapılan yargılamalarda ihlal kararı vermesi doğrultusunda yine yargılama ve infaz durdurma talebinde bulunan G.A’nın talebi, Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nce 15 Nisan 2022’de reddedildi. Lakin avukat başvurusunu bir sefer daha tekrarladı. Bu gelişme üzerine mahkeme, 27 Nisan 2022’de tekrar karar verilmesine yer olmadığına karar verdi. G.A’nın avukatı bu ek kararı, bir üst mahkemeye taşıdı. Diyarbakır 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi, farklı bir biçimde bu itirazı kabul ederek; 11 Mayıs 2022 tarihli kararı ile G.A’nın infazını durdurarak, tahliyesine karar verdi. Lakin bir ihbarı kıymetlendiren Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı G.A’nın cezaevinden tahliyesini durdurdu.
Başsavcılığın durumu Yargıçlar ve Savcılar Şurası’na (HSK) bildirmesiyle, yürütülen soruşturmada, Diyarbakır 6’ncı Ağır Ceza Lideri Selçuk Temizel 3 ay misyondan uzaklaştırıldı. Bu mühlet zarfında HSK soruşturmasını tamamlayacak. Ve tezler somut bir halde doğrulanırsa, hâkim Temizel hakkında meslekten ihraca varıncaya kadar bir disiplin cezası verilmesi kelam konusu olacak.
VEKİLLİĞİ DÜŞÜREN CEZA
Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre rüşvet aldığı tez edilen mahkeme lideri Temizel’in HDP Milletvekili Nursel Aydoğan’ın dokunulmazlığının kaldırılması ve yargılanmasının yapılarak ceza verildiği davaya da baktığı ortaya çıktı. Aydoğan’ın dokunulmazlığının kaldırılmasına, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 2011 Mayıs ayında 12 PKK’linin hayatını yitirmesini protesto edilmesi gösterisine, Diyarbakır Cezaevi’nde kendisini yakan 4 tutuklunun cenaze merasimine ve cezaevlerindeki ölümlere karşı düzenlenen anmaya katılmaktan açılan soruşturma münasebet yapıldı. Dokunulmazlığı kaldırılan Aydoğan, 4 Kasım’da gözaltına alınarak hakkında tutuklama kararı verildi. Aşikâr bir mühlet Temizel’in lideri olduğu Diyarbakır 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde tutuklu yargılanan Aydoğan, 21 Nisan 2017’de tahliye edildi. Yargılaması devam eden Aydoğan’a “toplantı ve şov yürüyüşleri kanununa muhalefetten” ceza verilip ertelenirken, “örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt ismine kabahat işlemek” teziyle 4 yıl 8 ay 7 gün mahpus cezası verildi.
Cezaya karşı mahkemenin bir üyesi karşı oy kullanırken, Temizel ve başka üye ceza verilmesi tarafında oy kullandı.
Verilen cezanın Yargıtay tarafından onanmasıyla 11 Aralık 2018’de katılaşan kararın Meclis Genel Şurası’nda okunmasıyla Aydoğan’ın milletvekilliği düşürüldü. (HABER MERKEZİ)